Προφιλ

Μετά από μια περίοδο αδράνειας, το σωματείο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στις 30/8/2000 επαναδραστηριοποιήθηκε από μηδενική βάση, από ανθρώπους που είχαν την όρεξη και το μεράκι, προκειμένου να δώσουν στο σωματείο τη δική του αίγλη..

Τα πρώτα βήματα ήταν δύσκολα, αφού στη διάθεση της διοίκησης δεν υπήρχε τίποτε τόσο σε έμψυχο υλικό, όσο και σε υποδομή.

Υπήρχε όμως η διάθεση για δημιουργία, υπήρχε όραμα. Με πρωταγωνιστές τα πιο παλιά μέλη του σωματείου Δημήτρη Δημητρίου και Χρίστο Τσάγκα συγκροτήθηκε εννιαμελές διοικητικό συμβούλιο (Καντζέλης Κώστας, Τσάγκας Χρίστος, Δημητρίου Δημήτρης, Δολιώτης Αντώνης, Ροίδης Σταύρος, Ζώτος Θεόδωρος, Τσαγκλής Κωνσταντίνος, Παπαηλίας Αθανάσιος και Μαγκαβίλας Ευάγγελος) και άρχισαν δειλά δειλά τα πρώτα βήματα.

Πρώτος στόχος η δημιουργία ομάδων ποδοσφαίρου και η συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα Νέων της superleague, της ΕΠΣ, αλλά και διάφορα τουρνουά.

Η ιστορική φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα στα τμήματα Νέων, ακαδημιών και τζούνιορς βρέθηκε σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας, της περιοχής μας αλλά και στο εξωτερικό.

Η διοίκηση διεκδίκησε από το Δήμο Ιωαννιτών έκταση 17 στρεμμάτων, αίτημα που έγινε δεκτό από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με απόλυτη πλειοψηφία και σήμερα έχουν δημιουργηθεί δύο γήπεδα κανονικών διαστάσεων, όπου διεξάγονται αγώνες των τμημάτων υποδομής και ακόμα 3 γήπεδα προπονήσεων όλα με φυσικό χόρτο.

Κατασκεύασε το 2009 σύγχρονα αποδυτήρια, μπάνια, τουαλέτες και ένα σύγχρονο γυμναστήριο.

Το έργο έχει τεθεί από ετών στη διάθεση των τμημάτων του ΠΑΣ και μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή βάση ανάπτυξης για τα τμήματα ποδοσφαίρου. Ηδη δεκάδες παίκτες από τα τμήματα του ΠΑΣ Γιάννινα αγωνίζονται σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και τις Εθνικές ομάδες.

Στις ομάδες U-20, U17, U-14, U-12, U-10, U-8, junior’s και babini είναι ενταγμένοι περισσότεροι από 280 αθλητές (μπορείτε να τους δείτε στις φωτογραφίες στο ΑΛΜΠΟΥΜ της επίσημης ιστοσελίδας μας) με δελτία του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Ο δεύτερος στόχος της διεκδίκησης του Εθνικού Σταδίου ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ, το οποίο ιστορικά ανήκει στον ΠΑΣ Γιάννινα, έφτασε πολύ κοντά στην υλοποίησή του, όμως διάφοροι «ασύμμετροι παράγοντες» ήταν ανασταλτικοί… Παραμένει όμως ένα «ανοικτό κεφάλαιο»…

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, το μοναδικό επίτευγμα της διοίκησης του Ερασιτέχνη ΠΑΣ.

Μπήκαν αναβαθμισμένοι στόχοι στα τμήματα, τα οποία έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην αθλητική ζωή της πόλης.

Ήδη στο τμήμα μπάσκετ αθλούνται περισσότεροι από 250 αθλητές και με αργά, αλλά σταθερά βήματα δημιουργούνται αγωνιστικές ομάδες με πανελλήνιες πλέον επιτυχίες. Η ομάδα γυναικών πέτυχε την άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία, ενώ από το 2017 ενισχύθηκε το τμήμα ανδρών ώστε να επιτύχει την άνοδο σε επαγγελματικές κατηγορίες, κάτι που έγινε το 2018 με την άνοδο στη Γ Εθνική κατηγορία και ήδη βρίσκεται κοντά στην Α2 Εθνική κατηγορία.

Στο τμήμα κολύμβησης υπάρχουν τμήματα εκμάθησης, αλλά και αγωνιστικά με περισσότερους από 150 αθλούμενους και με όραμα για διακρίσεις. Επίσης έγιναν τμήματα συγχρονισμένης, τεχνικής και καλλιτεχνικής κολύμβησης.

Από τα τέλη του 2011 λειτουργεί και το τμήμα ξιφασκίας του συλλόγου που κάνει τα παρθενικά του βήματα, έχοντας εντάξει αρκετούς έμπειρους αθλητές, αλλά δημιουργώντας παράλληλα και τμήματα εκμάθησης Ξιφασκίας. Περίπου 50 αθλητές είναι ενταγμένοι στις τάξεις του.

Στο σωματείο απασχολούνται κατά περιόδους περισσότεροι από 18 προπονητές.

Η διοίκηση του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στην πορεία έγινε 11μελής πλαισιωμένη από αρκετούς εξωδιοικητικούς παράγοντες οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς για την επίτευξη των στόχων του σωματείου.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από το 2003 την προεδρία του Συλλόγου μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 ανέλαβε ο Χρίστος Τσάγκας, ο οποίος κατά διαστήματα πλαισιώθηκε από τους παρακάτω παράγοντες. Δημήτρη Δημητρίου, Δολιώτη Αντώνη, Παππά Κώστα, Σιόντη Κώστας, Ροίδη Σταυρο, Θέμο Διαμάντη, Πότση Αλέκο, Ιωάννου Γιώργο,, Νατσίκο Αποστόλη, Αναστασίου Κώστα, Ρέντζιο Παναγιώτη, Μεντή Χρήστο, Ζώτο Θεόδωρο, Γαλατά Στέφανο, Πασχάλη Γεώργιο, Μπίτα Βασίλειο, Μεντή Λευτέρη, Καραμάνη Βάσω, Μπόλο Επαμεινώνδα, Πρόκο Κώστα, Τζιαφά Γιώργο, Στούκα Δημήτρη, Λάγκα Τάσο, Τζόκα Χρήστο, Χαρίση Σωτήρη. Επίσης βοήθησαν πολλά εξωδιοικητικά στελέχη.

Από το 2016 μετά από τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου της πιο ευέλικτης λειτουργίας η διοίκηση του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ έγινε πενταμελής.

Στις 4 Ιανουαρίου 2016 και για τρία χρόνια, όπως προβλέπει το καταστατικό, έγιναν αρχαιρεσίες και εκλέχτηκε το νέο διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Τσάγκας Χρίστος Πρόεδρος, Οικονόμου Γιώργος Αντιπρόεδρος, Αναστασίου Κώστας Γενικός Γραμματέας, Μεντής Λευτέρης Ταμίας και Νατσίκος Αποστόλης Γενικός Αρχηγός Αθλητικών Τμημάτων.

Μία από τις πρώτες εξαγγελίες των ιστορικών στελεχών της διοίκησης υπό τον κ. ΧρίστοΤσάγκα για την επόμενη θητεία, ήταν η αναζήτηση λύσης, ώστε να υπάρξει ομαλή διαδοχή και το σωματείο διοικήσουν νεώτερα στελέχη, ώστε το τεράστιο έργο που έγινε να έχει συνέχεια.

Τον Ιούλιο του 2017 μετά από απόλυτη συμφωνία και μέσα από αντικαταστάσεις των μελών του Δ.Σ. προέκυψε νέο διοικητικό σχήμα το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Γιώργος Οικονόμου, Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Δημήτριος Πέταλης, Γενικός Γραμματέας: Μιχάλης Δάλλας, Ταμίας: Αθανάσιος Λαδιάς, Γενικός Αρχηγός Αθλητικών Τμημάτων και εκπρόσωπος στην ΕΠΣΗΠ: Ναπολέων Τσακανέλης και πλαισιώθηκε από τους παρακάτω: Υπεύθυνος Υγείας: Σταύρος Οικονόμου,Υπεύθυνος Εγκαταστάσεων: Χαραλαμπος Παπαρούνας, Γενικός Διευθυντής όλων των Αθλητικών Τμημάτων: Κώστας Ντέτσικας.

Eπίσης αναβαθμίστηκαν και προστέθηκαν νέα στελέχη στις διοικούσες επιτροπές των τμημάτων, από εξωδιοικητικά στελέχη, όπως επίσης αντικαταστάθηκε και ο υπεύθυνος ασφαλείας μέχρι το 2017 Χρίστος Τσάγκας.

Το 2020 τα αποδυτήρια τύπου classart αντικαταστάθηκαν από τη νέα διοίκηση με σύγχρονες κατασκευές, ενώ στο τέλος του 2022 άρχισαν εργασίες ηλεκτροφωτισμού του 2ου γηπέδου οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Παράλληλα δημιουργήθηκε το τμήμα βόλευ του σωματείου, ενώ εντάχθηκε στα ποδοσφαιρικά τμήματα και αυτό των γυναικών που μετέχει στο πρώτάθλημα της Γ Εθνικής.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

    Η Διοίκηση του Ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, σύμφωνα με τον αθλητικό Νόμο 2725 και της τροποποιήσεις αυτού, αλλά και με το καταστατικό του σωματείου είναι 5μελής.

Μπορεί να πλαισιωθεί με εξωδιοικητικά στελέχη (ανεξάρτητα αν είναι μέλη του σωματείου ή όχι) ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη λειτουργία.

Μέλη του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι όσοι έχουν καταβάλει το δικαίωμα εγγραφής, αλλά και την μηνιαία συνδρομή, όπως αυτή καθορίζεται με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και των Γενικών συνελεύσεων.

Τα ΤΑΚΤΙΚΑ μέλη του σωματείου έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ανατίθενται  σε φυσικά πρόσωπα, τμήματα του σωματείου για τη λειτουργία και έτερων αγωνισμάτων εκτός του ποδοσφαίρου, το οποίο ελέγχεται αποκλειστικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.

Τα έτερα τμήματα πλην του Ποδοσφαίρου δεν έχουν νομική υπόσταση, έχουν όμως τη δυνατότητα τα συμβαλλόμενα φυσικά πρόσωπα να συγκροτούν άτυπες διοικούσες επιτροπές (επίσης χωρίς νομική υπόσταση) για την εύρυθμη λειτουργία αυτών, με ορισμένο χρόνο σύμβασης ο οποίος ανανεώνεται μόνο με αποφάσεις του Δ.Σ.

Συμβαλλόμενα φυσικά πρόσωπα (χωρίς Νομική υπόσταση) με τη διοίκηση του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι κατά τμήματα οι παρακάτω:

Τμήμα Ποδοσφαίρου Γυναικών ο κ. Ιωάννης Παίλας

Τμήμα Μπάσκετ ο κ. Δημήτρης Αναστασίου

Τμήμα Κολύμβησης (κλασικής, τεχνικής και συγχρονισμένης) η κ. Φωτεινή Σγούρου

Τμήμα Ξιφασκίας η κ. Βάσω Καραμάνη

Τμήμα βόλεϊ ο κ. Γιώργος Μάστακας