Ιστορία

ΙΔΡΥΣΗ

Ήταν καλοκαίρι του 1966 όταν οι αιώνιοι αντίπαλοι Ατρόμητος Ιωαννίνων και Αβέρωφ έκατσαν γύρω από ένα τραπέζι και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από ένα κοινό όνομα, ΠΑΣ (Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος) ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Πρώτος Πρόεδρος της νέας ομάδας ο Περικλής Γιαννής ενώ πρώτη εμφάνιση, εναντίον του Ολυμπιακού Πειραιώς σε ένα φιλικό παιχνίδι, λόγω της μεταγραφής του Γιώργου Σιόντη.

«Το ποδόσφαιρο της Ηπείρου βρήκε στον ΠΑΣ Γιάννενα την άξια εκπροσώπηση του. Για πολλά χρόνια ο Αβέρωφ και ο Ατρόμητος προσπαθούσαν να διακριθούν χωρίς όμως επιτυχία. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 1966, γιατί το καλοκαίρι αυτού του χρόνου οι φίλαθλοι που έβλεπαν τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις τις περιοχής να χάνονται άδικα, παραμέρισαν τα προσωπικά κι ενώθηκαν δημιουργώντας τον ΠΑΣ, την ομάδα που έμελλε να συγκεντρώσει μέσα σε λίγα χρόνια τον καθολικό θαυμασμό. Από την περίοδο 1966-'67 ο ΠΑΣ άρχισε την μεγάλη του προσπάθεια για την άνοδο του στην Ά Εθνική...»

ΕΜΒΛΗΜΑ

Όσον αφορά το έμβλημα του συλλόγου αυτό ορίσθηκε να είναι ο Ταύρος, αρχαίο έμβλημα της Ηπείρου το οποίο απεικονιζόταν σε νόμισμα την εποχή του Κοινού των Ηπειρωτών (232-167 π.Χ.) και σίγουρα αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή.

Για το νόμισμα αυτό, ένα άργυρο δίδραχμο, η συνομοσπονδία χρησιμοποίησε σύμβολα που παραπέμπουν στον ιερό χώρο της Δωδώνης, που εκείνη την εποχή αναδεικνύεται σε κεντρικό σημείο της περιοχής.

Στη κύρια όψη του νομίσματος, απεικονίζεται το ιερό ζεύγος των Δωδωναίων θεών (η Διώνη και ο Δίας), ενώ στη πίσω όψη του υπάρχει το προαναφερθέν έμβλημα.

Το έμβλημα αυτό αποτελείται από την απεικόνιση ενός ταύρου, ιερό ζώο από τα πανάρχαια χρόνια της Μεγάλης Θέας, αλλά και σύμβολο του Δια. Τον ταύρο περιστοιχίζει ένα στεφάνι βελανιδιάς (το ιερό δέντρο της Δωδώνης), ενώ υπάρχει και η επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ (των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ).

Το όνομα ΠΑΣ (Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος) ΓΙΑΝΝΙΝΑ δόθηκε αφού είχαν απορριφθεί διάφορα άλλα μεταξύ των οποίων και το όνομα "Δωδώνη".

Πρώτος Πρόεδρος της νέας ομάδας ο Περικλής Γιαννής ενώ πρώτη εμφάνιση, εναντίον του Ολυμπιακού Πειραιώς σε ένα φιλικό παιχνίδι, λόγω της μεταγραφής του Γιώργου Σιόντη. Αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα 2-0 για τον ΟΣΦΠ με 2 γκολ του Γιώργου Κούδα.

Ο ΑΓΙΑΞ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Την περίοδο 1966-67 συμμετέχει στο πρωτάθλημα "Αβέρωφ". Το 1971 αναλαμβάνει προπονητής ο Γκομέζ Ντε Φαρία και έρχονται από την Αργεντινή οι "ελληνοποιημένοι" Εδουάρδος Κοντογιώργακης (Ριγκάνι), Αλφρέδος Γκλασμάνης (Γκλάσμαν), Χοσέ Παστερνάκης (Πάστερνακ), Εδουάρδος Λίσα, Χουάν Μοντέζ και Όσκαρ Αλβαρέζ.

Οι παίκτες λόγω των ελληνικών τους ριζών υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό επί υπουργού Ευάγγελου Αβέρωφ.

Η ομάδα κάνει τους Ηπειρώτες να τρίβουν τα μάτια τους και ο Αλέκος Κιτσάκης γράφει το δημοτικό τραγούδι - ύμνο "Αγιαξ της Ηπείρου".

Η ομάδα του Γκομέζ Ντε Φαρία το 1971-72, Αγιαξ της Ηπείρου: Λίσα, Τσουρλίδας, Σιόντης, Βέργος, Γραμμενιάτης, Μάντος, Μοντέζ, Γκλασμάνης, Παστερνάκης, Αλβαρέζ, Κοντογεωργάκης.

ΆΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΣΤΗΝ Α ΕΘΝΙΚΗ

Την περίοδο 73-74 ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ κατακτά το πρωτάθλημα στον πρώτο από τους τρεις ομίλους που υπήρχαν στην Β κατηγορία και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Α Εθνική.

Με το πρωτοποριακό ποδόσφαιρο που έπαιζε, γέμιζε τα στάδια ανά την Ελλάδα. Τερματίζει με την πρώτη του χρονιά στην Α Εθνική στην 9η θέση.

Την περίοδο 75-76, φτάνει στην 5η θέση, πάνω από ΄Αρη, Εθνικό, Ηρακλή ενώ την ίδια χρονιά αγωνίζεται και στο "Βαλκανικό Κύπελλο".

Δύο χρόνια αργότερα ο "Αγιαξ της Ηπείρου" τερματίζει και πάλι πέμπτος, πίσω από τους τρεις του κέντρου και τον ΠΑΟΚ ενώ ανακηρύσσεται πρώτη επαρχιακή ομάδα το 1979-80.

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Το 1981 φέρνει στην Ελλάδα τον Γιάτσεκ Γκμοχ αλλά η ομάδα πλέον δείχνει σημάδια παρακμής. Το 1984 είναι η τραγική χρονιά για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Το μπαράζ στη Λάρισα με τον Πανιώνιο δεν ξεχνιέται από κανέναν και ο ΠΑΣ πέφτει στη Β Εθνική μετά από 10 χρόνια.

Το 86 και το 90 ξαναπαίζει στην Α Εθνική αλλά τα τεράστια διοικητικά προβλήματα στέλνουν την ομάδα το 1997 στην Γ Εθνική.

Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Τον Ιούνιο του 2000 ο ΠΑΣ Γιάννινα μετά από 10 χρόνια επιστρέφει στην Μεγάλη Κατηγορία. Αυτό το κατάφερε μετά από αγώνες μπαράζ που έδωσε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον Πανσερραϊκό (3-1) και με το Αιγάλεω (1-1). Οι περισσότεροι από 8.000 φίλοι του ΠΑΣ που βρέθηκαν στο γήπεδο εκείνο το βράδυ, πήγαν στην κόλαση και ξαναγύρισαν στο 96 με το γκολ-λύτρωση του Κώστα Κορμαρή.

Την επόμενη χρονιά 2000-01 ο ΠΑΣ τερμάτισε 13ος και υποχρεώθηκε να δώσει επεισοδιακούς αγώνες μπαράζ για την παραμονή στην κατηγορία στη Ρόδο απέναντι στον ΟΦΗ, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη Β΄ εθνική (0-1,0-2 στη Ρόδο και 2-0 στα Γιάννενα). Την χρονιά 2001-02 ο ΠΑΣ κατακτά το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια.

Η ΚΡΙΣΗ

Κατόπιν ακολούθησε μια περίοδος κρίσης. Την σεζόν 2002-03 παρότι τερματίζει 14ος, θέση που του εξασφαλίζει την συμμετοχή του στα μπαράζ για την σωτηρία, η ΕΠΟ αποφασίζει να αφαιρεθούν 65 βαθμοί από την ομάδα της Ηπείρου για χρέη προς παλιούς ποδοσφαιριστές της ομάδος, απόφαση που οδήγησε τον Π.Α.Σ. Γιάννινα στην Β’ εθνική.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την επόμενη σεζόν(2003-04) η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα τερματίζει 14η στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και σε αγώνα μπαράζ με τον Ηλυσιακό ηττάται 3-1 και υποβιβάζεται στην Γ' Εθνική.

Η ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΗ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ

Ο πρόεδρος Μάνθος Κολέμπας αποχωρεί από το τιμόνι της ομάδος, αναλαμβάνει ο μεγαλοδικηγόρος Αλέξης Κούγιας και ο ΠΑΣ αρχίζει να ανακάμπτει. Τερματίζει δεύτερος στον Βόρειο όμιλο της Γ' Εθνικής 2004/05, παρόλα αυτά δεν προβιβάζεται λόγω της διάταξης να παίρνει το εισιτήριο για την Β' Εθνική ο καλύτερος 2ος από τους δύο ομίλους της κατηγορίας.

Την σεζόν 2005/06 ο ΠΑΣ Γιάννινα που έχει ήδη μετατραπεί σε ΤΑΠ (μορφή ημι-επαγγελματικής ομάδας), φτάνει ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού και τον υποβιβασμό στην Δ' Εθνική. Παρόλα αυτά, σωστές κινήσεις του μεγαλομετόχου Αλέξη Κούγια επαναφέρουν την ηρεμία στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου και ο ΠΑΣ κερδίζει την άνοδο στην Β' Εθνική τερματίζοντας 1ος σε ισοβαθμία με τον Αγροτικό Αστέρα.

Τη σεζόν 2006-2007 η νεοσύστατη ¨"ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966" αγωνίστηκε στη Β' εθνική κατηγορία, τερματίζοντας 5η και φλερτάροντας με την άνοδο στην SUPERLEAGUE καθ΄ολη την διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ στο θεσμό του Κυπέλλου έκανε τη μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας τον πρωταθλητή Ολυμπιακό με σκορ 2-0 και 1-2 φτάνοντας στους 4 της διοργάνωσης.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΟΥ

Ξεκινώντας από την δεύτερη φάση του κυπέλλου ο ΠΑΣ Γιάννινα αντιμετώπισε τον Βύζαντα Μεγάρων του οποίου το εμπόδιο ξεπέρασε εύκολα.

Στην φάση των "32" κληρώθηκε με το Αιγάλεω του οποίου την αντίσταση και έκαμψε στα Γιάννενα με 2-0 κάνοντας την πρώτη από μια σειρά εκπλήξεων.

Στην φάση των "16" αντιμετώπισε σε διπλούς αγώνες τον Ηρακλή. Το πρώτο ματς του Καυτατζογλείου έληξε 1-1 και στον επαναληπτικό, μπροστά σε ένα γεμάτο Εθνικό Στάδιο ο ΠΑΣ νικά τον Ηρακλή με 2-0 (Καζναφέρης, Σαϊτιώτης) και προκρίνεται στους 8 της διοργάνωσης.

Εκεί περιμένει ο πρωταθλητής και νταμπλούχος Ολυμπιακός. Στο πρώτο ματς στα Γιάννενα ο ΠΑΣ πραγματοποιεί άψογη εμφάνιση και νικά τον Ολυμπιακό με 2-0 χάρη σε τέρματα των Κοντογουλίδη και Ντομορό.

Στη ρεβάνς του Στάδιο Καραϊσκάκη απέναντι στον πλήρη Ολυμπιακό, οι Ηπειρώτες στέκονται πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο και το ημίχρονο τελειώνει 0-0. Με πέναλτι σε βάρος του ΠΑΣ το σκορ γίνεται 1-0. Μια ακόμη αδράνεια της άμυνας θα φέρει το 2-0 και το μάτς πηγαίνει στην παράταση. Το ρολόι το σταδίου δείχνει το 10ο λεπτό της παράτασης και ο Βαγγέλης Κοντογουλίδης εκμεταλλεύεται λάθος της άμυνας των πρωταθλητών και με θεσπέσιο πλασέ στέλνει την μπάλα στο βάθος της εστίας του Νικοπολίδη και τον ΠΑΣ στα ημιτελικά του θεσμού για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η Λάρισα όμως (μετέπειτα κυπελλούχος) του κλείνει τον δρόμο προς τον τελικό(2-0,2-0).

ΣΕΖΟΝ 2007-2008

Με τις προσθήκες πολύ καλών ποδοσφαιριστών ο ΑΓΙΑΞ της Ηπείρου ξεκινάει την σεζόν με το τίτλο του φαβορί για την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια της Σούπερ Λίγκα. Τελικά στο τέλος της σεζόν η ομάδα τερματίζει 4η μετά από μια μέτρια πορεία. Εξαιτίας αυτού ο μεγαλομέτοχος Αλέξης Κούγιας, δέχεται μεγάλες πιέσεις και τελικά αποφασίζει να πουλήσει την ομάδα. Στις 03/07/08 έρχεται σε συμφωνία με τον κ. Γιώργο Χρηστοβασίλη για την πώληση της ΠΑΕ και μετά από ένα μεγάλο καλοκαιρινό σίριαλ το 87% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 αλλάζει ιδιοκτήτη. Οι ελπίδες για μια καλύτερη πορεία του χρόνο και επίτευξη του στόχου της ανόδου επιστρέφουν στην πόλη των Ιωαννίνων.

ΓΚΟΜΕΖ ΝΤΕ ΦΑΡΙΑ

Ο Γκομέζ Ντε Φαρία είναι Πορτογάλος πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής.

Γεννήθηκε στην Πορτογαλία, όμως η οικογένειά του μετανάστευσε στη Νότια Αμερική. Αγωνίστηκε με την ομάδα της Τσακαρίτα της Αργεντινής. Στην Αργεντινή παντρεύτηκε την Ελληνίδα Μαριάνθη. Πήγε στο Περού και πήρε δίπλωμα προπονητή παρακολουθώντας σεμινάρια, μαζί με το Μάριο Ζαγκάλο της Εθνικής Βραζιλίας και τον Αργεντινό Βελντελγίβιτεφ και δούλεψε σαν προπονητής έξι μήνες στη Νότια Αμερική.Το Μάρτιο του 1971, σε ηλικία 34 χρονών, ήρθε στη Ελλάδα με τη γυναίκα του μετά από πρόσκληση των συγγενών της και έτσι του έγινε πρόταση να αναλάβει τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ενώ στη αρχή ήταν διστακτικός, εντυπωσιάστηκε από τους φιλάθλους του ΠΑΣ Γιάννινα που ακολουθούσαν την ομάδα παντού, και έτσι αποφάσισε να κάνει τον ΠΑΣ δυνατό.Όταν προσπάθησε να κάνει μεταγραφές Ελλήνων ποδοσφαιριστών, διαπίστωσε ότι με τα χρήματα που του ζήτησαν για έναν Ελληνα μπορούσε να αποκτήσει μια ενδεκάδα Αργεντινούς μεγάλων δυνατοτήτων. Έτσι, αντί να δώσει ένα εκατομμύριο για το Νταντέλη της Βέροιας, έφερε στην Ελλάδα με 700.000 τους ελληνοποιημένους Εδουάρδο Κοντογιώργακη (Ριγκάνι), Αλφρέδο Γκλασμάνη (Γκλάσμαν), Χοσέ Παστερνάκη (Πάστερνακ), Εδουάρδο Λίσα, Χουάν Μοντέζ και Όσκαρ Αλβαρέζ. Η ομάδα κάνει τους Ηπειρώτες να τρίβουν τα μάτια τους και ο Αλέκος Κιτσάκης γράφει το δημοτικό τραγούδι - ύμνο «Αγιαξ της Ηπείρου».Η ομάδα του Γκομέζ Ντε Φαρία το 1971-72, Αγιαξ της Ηπείρου: Λίσα, Τσουρλίδας, Σιόντης, Βέργος, Γραμμενιάτης, Μάντος, Μοντέζ, Γκλασμάνης, Παστερνάκης, Αλβαρέζ, Κοντογεωργάκης.Ενδιαφέρουσα ήταν και η θεωρία του Ντε Φαρία για το στήσιμο της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο, καθώς πίστευε στο πάθος και το φιλότιμο τω Ελλήνων της ομάδας και προτιμούσε Έλληνες ποδοσφαιριστές για την άμυνα ενώ για την επίθεση και την ανάπτυξη του παιχνιδιού εμπιστευόταν τη φαντασία και την τεχνική των Αργεντινών παικτών του.Όμως δεν κατόρθωσε ποτέ να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα αφού ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της πορείας της ομάδας χωρίς παραγοντικές παρεμβάσεις έτσι το δεύτερο χρόνο του στην ομάδα αποχώρησε αφήνοντας μια ομάδα που διακρίθηκε και τις επόμενες χρονιές με τη βοήθειά του καθώς ο ίδιος παρότρυνε τους ποδοσφαιριστές να μην αφήσουν να καταστραφεί το έργο του.

ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ ΛΙΣΑ

Ο Εδουάρδος Λίσα είναι Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής.

Αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα στην Κομονικασιόνε όταν το τον έφερε στην Ελλάδα ο ΠΑΣ Γιάννινα μαζί με άλλους 5 Αργεντινούς φιλοδοξώντας να φτιάξει μια ισχυρή ομάδα.Έφτασε στην Ελλάδα στις 21/6/1972 και λίγες ώρες αργότερα αγωνίστηκε σε φιλικό αγώνα με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο κατά τον οποίο συνέβησαν επεισόδια μεταξύ των ποδοσφαιριστών και ο Βασίλης Κωνσταντίνου του έσπασε το χέρι αφήνοντάς τον εκτός αγωνιστικών χώρων για δυόμισι μήνες.Ξεχώριζε για την αυτοπεποίθησή του και για την ψυχραιμία καθώς συνήθιζε να βγαίνει έως το κέντρο και να παρακολουθεί τον αγώνα καθισμένος στις φτέρνες. Φορούσε το χαρακτηριστικό καπελάκι του και με την ηρεμία που τον διέκρινε βοηθούσε τους συμπαίχτες του να αγωνιστούν χωρίς το φόβο της άμυνας. Θεωρήται από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΣ. Η συμβολή του ήταν σημαντικότατη για να υπάρξει ο Άγιαξ της Ηπείρου. Αγωνίστηκε στον ΠΑΣ έως 1979.Για να αγωνιστεί στον ΠΑΣ Γιάννινα απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα και διαθέτει ελληνικό διαβατήριο.Σήμερα ζει στην Αργεντινή και έχει επιχείρηση με ταξί.

ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

Ο Εδουάρδος Κοντογιώργακης είναι Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής γεννημένος στις 7 Ιανουαρίου 1949. Αγωνιζόταν στην επίθεση.Το αρχικό του όνομα είναι Εδουάρδο Ριγκάνι όμως με την άφιξη του στην Ελλάδα και τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Ιανουάριο του 1973, ελληνοποιήθηκε αλλάζοντας το ονομά του. Οι φίλαθλοι του ΠΑΣ Γιάννινα προτιμούσαν να τον αποκαλούν Loko (τρελλός στα ισπανικά). Είναι γιος και συνονόματος του μεγάλου Αργεντινού ποδοσφαιριστή Εντουάρντο Ριγκάνι ο οποίος υπήρξε και προπονητής του ΠΑΣ Γιάννενα το 1973.Πριν αγωνιστεί στον ΠΑΣ Γιάννινα έπαιζε για την Ατλάντα της Αργεντινής.Στον ΠΑΣ Γιάννινα αγωνίστηκε από το 1973 έως το 1983, κατόπιν έπαιξε στην Κέρκυρα για ένα χρόνο και έπειτα ξαναεπέστρεψε στον ΠΑΣ όπου και τελείωσε την καριέρα του το 1985.Με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα ο Κοντογιώργακης αγωνίστηκε σε 317 αγώνες, εκ των οποίων οι 218 ήταν στην Α Εθνική κατηγορία και σκόραρε 91 φορές. Τη σεζόν 1976-1977 ήταν πρώτος σκόρερ του ΠΑΣ Γιάννινα με 11 γκολ και το σεζόν 1978-1979 πρώτος σκόρερ του ΠΑΣ με 8 γκολ.Ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας του ΠΑΣ που οι φίλαθλοι ονόμασαν Άγιαξ της Ηπείρου.Ο Εδουάρδος Κοντογιώργακης έχει αγωνιστεί 3 φορές με την Εθνική Ελλάδος το 1978.

ΑΛΦΕΔΟΣ ΓΚΛΑΣΜΑΝΗΣ

Ο Αλφρέδος Γκλασμάνης είναι Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής, γεννημένος στις 7 Ιανουαρίου 1949. Αγωνιζόταν στο κέντρο.Το αρχικό του όνομα είναι Αλφρέντο Γκλάσμαν όμως με την άφιξη του στην Ελλάδα και τον ΠΑΣ Γιάννινα σε ηλικία 24 χρονών, τον Ιανουάριο του 1973, ελληνοποιήθηκε αλλάζοντας το ονομά του. Αγωνίστηκε στον ΠΑΣ έως το 1982. Πριν αγωνιστεί με ΠΑΣ Γιάννινα, αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Βενεζουέλας. Μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα, αγωνίστηκε στη Λευκάδα στον Τηλυκράτη ως παίκτης-προπονητής.Ήταν αναντικατάστατος στην αριστερή πλευρά του ΠΑΣ όπου διακρινόταν για την κινητικότητα και τη φιλοτιμία του. Τη σεζόν 1977-1978 ήταν ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΣ με 11 γκολ. Ο Αλφρέδος Γκλασμάνης είναι 3ος σκόρερ στη ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα με 75 γκολ. Μετρά 24 νίκες σε αναμετρήσεις ενάντια στις ομάδες του ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ). Μαζί με τους υπόλοιπους 5 Αργεντινους του ΠΑΣ της εποχής εκείνης άλλαξαν την πορεία της ομάδας και από τη Β΄Εθνική την έκαναν πρωταγωνίστρια στην Α΄Εθνική με αποτέλεσμα να ονομαστεί Άγιαξ της Ηπείρου.Σήμερα ζει στα Γιάννενα έχοντας παντρευτεί Ελληνίδα και έχει 2 παιδιά και είναι προπονητής στην ομάδα junior του Ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

ΧΟΥΑΝ ΜΟΝΤΕΖ

Ο Χουάν Μοντέζ είναι Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής και γεννήθηκε στις 4/6/1947. Αγωνιζόταν στη θέση του κέντρου.Ξεκίνησε την καριέρα από την Ατλάντα της Αργεντινής και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Τσακαρίτα Τζούνιορς κερδίζοντας το πρωτάθλημα. Ο Γκομέζ Ντε Φαρία τον έφερε στον Π.Α.Σ. Γιάννινα το Μάιο του 1972. Με την ομάδα του Π.Α.Σ. Γιάννινα αγωνίστηκε για δέκα χρόνια σε 231 αγώνες σκοράροντας 4 γκολ και έχοντας τεράστια προσφορά. Ο Χουάν Μοντέζ είναι ένα από τα μέλη της ομάδας που οι φίλαθλοι αποκαλούσαν Άγιαξ της Ηπείρου.Ο Χουάν Μοντέζ για να αγωνιστεί στην Ελλάδα απόκτησε την ελληνική υπηκοότητα.

 

 

 

 

ΟΣΚΑΡ ΑΛΒΑΡΕΖ

Ο Όσκαρ Μαρτσελίνο Αλβαρέζ είναι πρώην ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε στην Αργεντινή στις 25 Απριλίου 1948. Αγωνιζόταν στην επίθεση.Την περίοδο 1968-69 αγωνίστηκε στην Μπάνφιλντ της Αργεντινής όπου σημείωσε 2 γκολ σε 16 παιγνίδια. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στους Νιούελς Ολντ Μπόυς του Ροζάριο και την πρώτη του χρονιά έπαιξε σε 6 παιγνίδια και σημείωσε 1 γκολ.Το 1972 ο Πορτογάλος προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα Γκομέζ Ντε Φαρία έφερε από την Αργεντινή στην ομάδα τους Εντουάρντο Ριγκάνι (Κοντογεωργάκης), Αλφρέντο Γκλάσμαν (Γκλασμάνης), Χοσέ Πάστερνακ (Παστερνάκης), Εντουάρντο Λίσα, Χουάν Μοντέζ και Οσκαρ Αλβαρέζ. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές δημιούργησαν το θρύλο του Άγιαξ της Ηπείρου. Με τον ΠΑΣ Γιάννινα ο Αλβαρέζ σκόραρε 55 γκολ σε δυο περιόδους στην Β΄ Εθνική και άλλα 22 τις επόμενες δυο χρονιές στην Α΄ Εθνική, έτσι έγινε ο 2ος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα με 77 γκολ.Το 1976 ο Όσκαρ Αλβαρέζ μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, αγωνίστηκε εκεί μέχρι το 1980 ενισχύοντας την επιθετική γραμμή. Την πρώτη του σεζόν 1976-1977 σε 32 αγώνες πρωταθλήματος πέτυχε 19 γκολ κατακτώντας το νταμπλ. Τα 57 γκολ που έχει πετύχει συνολικά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού τον κατατάσουν στην 9η θέση των σκόρερ της ομάδος.Την περίοδο 1980-81 αγωνίστηκε στον Ατρόμητο όπου και τελείωσε την καριέρα του.Στο ελληνικό πρωτάθλημα συμμετείχε σε 115 αγώνες και στο κύπελλο σε 12. Στα επτά χρόνια που αγωνίσθηκε στην Α΄ Εθνική, πέτυχε 80 τέρματα και είναι 4ος στην λίστα με τους μεγαλύτερους ξένους σκόρερ.Ο Όσκαρ Αλβαρέζ για να αγωνιστεί στην Ελλάδα απόκτησε την ελληνική υπηκοότητα και έχει αγωνιστει και με την Εθνική Ελλάδος.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

1. 74-75: ΠΑΣ-Παναθηναϊκός 2-0 με γκολ του Αλβαρέζ .

2. 75-76: ΠΑΣ-ΠΑΟΚ 2-0 με γκολ Αλβαρέζ και Γκλασμάνη.

3. 75-76: ΠΑΣ-Ολυμπιακός 3-0 με γκολ Κοντογιωργάκη, Αλβαρέζ, Μπρεντάνου.

4. 75-76: ΠΑΣ-Παναθηναϊκός 2-1 με γκολ του Μπρεντάνου. Το γκολ του Παναθηναϊκού ο Λιβαθηνός.

5. 75-76: ΠΑΣ-ΑΕΚ 2-0 με γκολ των Αλβαρέζ και Τόσκα (αυτογκολ).

6. 77-78: Παναθηναϊκός-ΠΑΣ 2-3 με γκολ των Γκλασμάνη (2), Δημ. Σεϊατρίδη - Ελευθεράκη, Ασλανίδη.

7. 79-80: ΠΑΣ-Παναθηναϊκός 4-1 με γκολ των Τσιριμώκου (2), Παπαχρήστου, Σεϊταρίδη - Κόβη.

8. 80-81: ΠΑΣ-Παναθηναϊκός 2-1 με γκολ των Ανανιάδη (2)-Ντουρονικολάε.

9. 81-82: ΠΑΣ-Ολυμπιακός 2-1 με γκολ των Παπαγεωργίου, Ανανιάδη-Βαμβακούλα.

10. 85-86: ΠΑΣ-Ολυμπιακός 3-1 με γκολ των Μανέφσκι, Παρασκευόπουλου, Χαρίση-Αναστόπουλου.

ΔΙΑΤΕΛΕΣΕΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

66-68: Περικλής Γιαννής ιατρός

68-69: Περικλής Γιαννής, Θεμιστοκλής Λέκκας ιατρός

69-70: Αχιλλέας Εμμανουηλίδης πολιτικός μηχανικός

70-73: Σάκης Τσουκανέλης ιατρός

73-74: Κώστας Μπέγκας πολιτικός μηχανικός

74-75: Ελευθέριος Καλογιάννης εργολάβος-βουλευτής Ν.Δ.

75-77: Χριστόφορος Παπαδόπουλος, εργολάβος

77-79: Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πολιτικός μηχανικός

79-81: Κώστας Αναστασίου, επιχειρηματίας

81-83: Γρηγόρης Γουργούλης, ιατρός

83-84: Γρηγόρης Γουργούλης, Νίκος Αναστασίου έμπορος, Βαγγέλης Γκουργκούλης εργολάβος

84-85: Κώστας Γκλίναβος, έμπορος

85-87: Χρήστος Μήτσης έμπορος

87-89: Κώστας Γκλίναβος, έμπορος

89-96: Κώστας Χρηστίδης, επιχειρηματίας

96-97: Κώστας Χρηστίδης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος

97-98: Χριστόφορος Παπαδόπουλος εργολάβος

98-04: Μάνθος Κολέμπας, επιχειρηματίας

04-06: Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος

06-07: Ελευθέριος Γκλίναβος επιχειρηματίας

07-08: Κώστας Πρόκος επιχειρηματίας, Μπάμπης Χριστόγλου δημοσιογράφος.

08-09: Γιώργος Χριστοβασίλης επιχειρηματίας

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

66-67: Γιώργος Χούμης

67-68: Χριστοφορίδης

68-69: Αχιλλέας Χρυσοχόου

69-70: Καραλάζος, Πιτσούδης, Παπαντωνίου

70-71: Δεληγιώργης

71-73: Γκομέζ Ντε Φαρία

73-74: Νίκος Αλέφαντος, Ριγκάνι

74-76: Αντώνης Γεωργιάδης

76-77: Ντόμπρομιρ Ζέτσεφ

77-79: Αντώνης Γεωργιάδης

79-80: Νίκος Αλέφαντος, Γιώργος Σιόντης, Γιάτσεκ Γκμοχ

80-81: Γιάτσεκ Γκμοχ

81-82: Πέταρ Αργύρωφ

82-83: Γιώργος Σιόντης

83-84: Γκερντ Πρόκοπ, Γιώργος Σιόντης

84-85: Χρήστος Αρχοντίδης

85-86: Γκερντ Πρόκοπ

86-87: Γκερντ Πρόκοπ, Άλμπερτ Φαφιέ

87-88: Κ. Καραπατής, Θ. Τσουρλίδας, Στ. Βασιλειάδης, Γ. Σιόντης

88-89: Αφοί Λουκανίδη, Αλφρέδο Γκλασμάνης

89-90: Σταύρος Διαμαντόπουλος, Θανάσης Δημητριάδης

90-91: Τομ Φριβάλσκι, Πιετρ Πάκερτ

91-92: Μπάρι Χουλσόφ, Στέφανος Βασιλειάδης, Γ. Σιόντης, Θ. Δημητριάδης

92-93: Άνθιμος Καψής, Λάζαρος Γιώτης

93-94: Ντράγκαν Κοκότοβιτς, Μάκης Κατσαβάκης, Βασίλης Κωνσταντίνου

94-95: Ντ. Ζέτσεφ, Τάκης Γραμμενιάτης, Βασίλης Παπαχρήστου

95-96: Τίμο Τσανλάϊτερ, Δημήτρης Σεϊταρίδης

96-97: Δημ. Σεϊταρίδης, Θ. Δημητριάδης, Β. Παπαχρήστου

97-98: Βασίλης Παπαχρήστου

98-99: Μάκης Κατσαβάκης, Νίκος Αναστόπουλος, Βασίλης Παπαχρήστου

99-00: Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Γιώργος Φοιρός

00-01: Γιώργος Παράσχος, Νίκος Κόβης, Νίκος Αναστόπουλος

01-02: Νίκος Αναστόπουλος, Οράσιο Κορντέρο, Γιώργος Φοιρός

02-03: Βασίλης Παπαχρήστου, Νίκος Αναστόπουλος

03-04: Μπο Πέτερσον, Σ. Ζαβογιάννης, Τζ. Γκουγκουσβίλι, Κ. Νατροσβίλι, Θ. Χαρίσης.

04-05: Ζόραν Σμιλιέφσκι, Σωτ. Ζαβογιάννης, Πέτρος Μίχος, Γιώργος Λαδιάς

05-06: Βασίλης Ξανθόπουλος, Γιώργος Λαδιάς, Γιάννης Γούναρης.

06-07: Νίκος Αναστόπουλος, Γιάννης Παπακώστας.

07-08: Γιώργος Χατζάρας, Περικλής Αμανατίδης.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΝΙΚΕΣ

66-67 (Β’ Εθνικής): Η πρώτη μεγάλη νίκη με 7-0 ήρθε την πρώτη χρονιά της δημιουργίας του, που κέρδισε το «αδελφικό» σωματείο Μπιζάνι Ιωαννίνων με 7-0.

71-72 (Β’ Εθνική): Τα μεγάλα σκορ ήρθαν μετά το 1971 που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο οι παίκτες από την Αργεντινή. Αυτή τη σαιζόν ο ΠΑΣ κέρδισε στις 23-5-72 τον Πανηλειακό με 6-0 στα Γιάννινα. Οι σκόρερ Παστερνάκης (2), Γκλασμάνης (2), Κοντογιωργάκης, Οικονομίδης. Η σύνθεση του ΠΑΣ: Μπέκας, Τσουρλίδας, Μάντζιος, Σιόντης, Φίλιος, Γκλασμάνης, Μάντος, Οικονομίδης, Κοντογιωργάκης, Παστερνάκης, Γραμμενιάτης.

72-73 (Β’ Εθνική): Εκείνη τη σαιζόν ο ΠΑΣ έβγαζε φωτιές. Στις 25-2-73 κέρδισε τον Πανεμεατικό με 7-0 με 4 γκολ του Αλβαρέζ και ένα των Κοντογιωργάκη, Γκλασμάνη, Γεωργακόπουλου (αυτογκολ). ΠΑΣ: Λίσα, Τσουρλίδας (Θαυμαστός), Γραμμενιάτης, Φίλιος, Σιόντης, Μάντος, Κοντογιωργάκης, Μοντέζ, Αλβαρέζ, Παστερνάκης, Γκλασμάνης.

Στις 1-5-73 συνέτριψε στα Γιάννινα το Κορωπί με 6-0 με σκόρερ τους Κοντογιωργάκη (2), Αλβαρέζ (2), Οικονομίδη, Παστερνάκη. Τέλος στις 24-6-73 συνέτριψε τον Αστέρα Αμαλιάδας με 7-0. Έξι γκολ σημείωσε ο Όσκαρ Αλβαρέζ και 1 ο Γκλασμάνης. ΠΑΣ: Λίσα, Θαυμαστός, Βέργος, Τσουρλίδας, Σιόντης, Μοντέζ, Παστερνάκης, Οικονομίδης, Φίλιος, Κοντογιωργάκης, Αλβαρέζ.

76-77 (Α’ Εθνική): Ο Πιερικός Κατερίνης ήταν το πρώτο θύμα στην μεγάλη κατηγορία. Στις 7-11-76 ο ΠΑΣ τον συνέτριψε με 6-3. Η διακύμανση του σκορ είναι: 15’ Μπρεντάνος 1-0, 17’ Κοντογιωργάκης 2-0, 20’ Κωστίκος (σ.σ. ο νυν τεχνικός του ΠΑΟΚ) 2-1, 25’ Εσπινόζα 3-1, 40’ Παντελιάδης 3-2, 45’ Σεϊταρίδης με πέναλτι 4-2, 62’ Σεϊταρίδης 5-2, 83’ Κοντογιωργάκης 6-2, 90’ Λάκης Παπαϊωάννου 6-3. Η σύνθεση του ΠΑΣ: Λίσα (Παντελίδης), Χατζηαντωνίου, Τσουρλίδας, Γραμμενιάτης, Μπάγιας, Σεϊταρίδης, Κοντογιωργάκης, Εσπινόζα, Γκλασμάνης, Μπρεντάνος, Χριστοδούλου.

77-78 (Α’ Εθνική): Με το ίδιο σκορ 6-3 ο ΠΑΣ κέρδισε την Παναχαϊκή στα Γιάννινα στις 22-1-78. Η διακύμανση του σκορ. 19’ Σεϊταρίδης 1-0, 24’ Σπεντζόπουλος 1-1, 41’ Σπεντζόπουλος 1-2, 50’ Κοντογιωργάκης 2-2, 54’ Σπεντζόπουλος 2-3, 58’ Μπρεντάνος 3-3, 61’ Γκλασμάνης 4-3, 79’ Μπρεντάνος 5-3, 85’ Γκλασμάνης 6-3. Η σύνθεση του ΠΑΣ: Παντελίδης (Νικολαίδης), Αλεξάκης, Τσουρλίδας (Λιάκος), Σιόντης, Παπάζογλου, Γραμμενιάτης, Κοντογιωργάκης, Μοντέζ, Σεϊταρίδης, Γκλασμάνης, Μπρεντάνος.

93-94 (Β’ Εθνική): Δέσποζε η φυσιογνωμία του Ζντένκο Μουφ. Στις 17-10-93 συνέτριψε μέσα στην Αθήνα τον Χαραυγιακό με 7-0 με τρία γκολ του Μουφ και ένα των Μπελά, Κακανούλια, Βότσικα, Μιλόγεβιτς. Η σύνθεση του ΠΑΣ: Παπαδόπουλος, Βότσικας, Τάτσης, Τζούμπα, Οικονόμου, Λάππας, Ευθυμιάδης, Μπελά, Μουφ, Μιλόγεβιτς, Κακανούλιας.

Την ίδια χρονιά, στις 5-12-93 συνέτριψε με 6-3 την Α. Ε. Ποντίων Βέροιας με 2 γκολ του Μουφ και από ένα των Μπελά, Μιλόγεβιτς, Λάππα, Μουταφίδη (αυτογκολ). Η σύνθεση του ΠΑΣ: Κυριακούλης, Σκέντος, Τάτσης, Τζούμπα, Οικονόμου, Λάππας, Ευθυμιάδης, Μπελά, Μουφ, Μιλόγεβιτς (Βότσικας), Κακανούλιας (Μπουτσουρής).

04-05 (Γ’ Εθνική): Νίκη του ΠΑΣ με 6-0 επί του Απόλλωνα Λάρισας στις 23-3-05 με σκόρερ τους Καούνο (2), Πόλγκαρ, Βιλανάκη, Σίνγκπο, Ολιβέϊρα. H σύνθεση του ΠΑΣ: Γεωργίου, Μητσιόπουλος, Ντάσιος, Πόλγκαρ (Τριάντος), Σίνγκπο, Δέδες, Μπελά, Κακαζούκης, Βιλανάκης (Κάκος), Ολιβέϊρα, Καούνος (Τζάνης).

05-06 (Γ’ Εθνική): Πάλι με 6-0 στις 5-2-06 ο ΠΑΣ συνέτριψε την Κοζάνη με σκόρερ τους Κούσα (2), Κοντογουλίδη, Μάγγο, Τζάνη, Τρούλη. Η σύνθεση του ΠΑΣ: Τόλιος, Ντάσιος, Κούσας, Μιχαήλ, Κατερίνης, Τάτσης (Μιχαλόπουλος), Μπελά (Μάγγος), Βιλανάκης (Τρούλης), Κρόνχαρντ, Κοντογουλίδης, Τζάνης.

08-09 (Β’ Εθνική): Η προχτεσινή νίκη με 6-2 επί του Ηλυσιακού με σκόρερ τους Λουτσιάνο (2), Σαϊτιώτη (2), Μιχαλόπουλο, Σολάκη.