Νέα

Ξεκίνησε η επόμενη μέρα στο basket

Σάββατο, 24 Απρίλιος 2010 23:01

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Τους καλεσμένους χαιρέτησε ο αντιπρόεδρος του σωματείου κ. Αντώνης Δολιώτης ο οποίος στη σύντομη εισήγησή του ανέφερε τα εξής:

Σήμερα μια ξεχωριστή ημέρα για τον Γιαννιώτικο αθλητισμό χαιρόμαστε που είστε για μια ακόμα φορά μαζί μας, μαζί με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση από Γιαννιώτες βετεράνους μπασκετμπολίστες κέντρισε το ενδιαφέρον του σωματείου μας, το οποίο μετέχει ενεργά στην αθλητική ζωή της πόλης, την κάναμε αποδεκτή και σήμερα την παρουσιάζουμε.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο του Σωματείου κ. Χρίστο Τσάγκα, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

Κυρίες, κύριοι, αθλητές αθλήτριες, φίλες φίλοι, εκπρόσωποι των μέσων επικοινωνίας.

Ως επικεφαλής του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΣ, ο οποίος μετά το πετυχημένο άνοιγμα στη Γιαννιώτικη κοινωνία μέσω του ποδοσφαίρου, αυτή τη φορά κάνει ένα ακόμα βήμα κάνει την υπέρβαση, στον χώρο του μπάσκετ.

Μετά από τέσσερα δημιουργικά χρόνια με πρωτοστάτη τον καθηγητή κ. Κώστα Αναστασίου ο οποίος δημιούργησε μια θαυμάσια και πολυπληθή αθλητική κυψέλη μπάσκετ στην πόλη μας, μια πρόταση από βετεράνους Γιαννιώτες μπασκετμπολίστες έρχεται να δώσει μια νέα ώθηση στο άθλημα.

Ο ερασιτέχνης ΠΑΣ Γιάννινα ένα ανοικτό σωματείο σε κάθε δημιουργική προσπάθεια η οποία εμπεριέχει θέληση, φιλοσοφία και κυρίως όραμα, δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος στην πρόκληση και έτσι σήμερα έχουμε τη χαρά όλα τα παραπάνω να τα μοιραστούμε μαζί σας και να σας καλέσουμε όλους να συστρατευθείτε σε μια προσπάθεια για την αναβάθμιση όχι μόνο του μπάσκετ, αλλά του αθλητισμού της περιοχή μας.

Δεν θα σας κουράσω. Για το τι έγινε μέχρι σήμερα στο μπάσκετ του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ θα σας μιλήσει ο κ. Κώστας Αναστασίου ο οποίος αποτελεί φωτεινό φάρο για το σωματείο μας και είναι τιμή που είναι μαζί μας στη διοίκηση.

Για τη φιλοσοφία, για το αύριο, αλλά και για το όραμα θα έχουν το λόγο οι βετεράνοι μπασκετμπολίστες, τους οποίους άλλωστε γνωρίζετε καλύτερα από εμένα και τους οποίους από την πρώτη στιγμή ο ΠΑΣ Γιάννινα αντιμετώπισε με εμπιστοσύνη.

Ευχαριστώ πολύ.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον πρωτοστάτη και δημιουργό του τμήματος μπάσκετ κ. Κώστα Αναστασίου ο οποίος είπε:

Είναι μια ιστορική μέρα η σημερινή για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, το τμήμα μπάσκετ και το μπάσκετ της πόλης και της περιοχής γενικότερα. Σήμερα, βετεράνοι Γιαννιώτες καλαθοσφαιριστές, καταξιωμένοι τόσο στο χώρο του μπάσκετ όσο και στην επαγγελματική τους ενασχόληση, με γνώσεις, όρεξη, μεράκι, δυναμισμό και χωρίς καμιά ιδιοτέλεια, μπαίνουν πρωτοπόροι, αρωγοί και συμπαραστάτες σε μια ενωτική προσπάθεια για την αναβάθμιση του μπάσκετ της περιοχής.

Είναι κοινό μυστικό ότι το μπάσκετ στη περιοχή μας είναι υποβαθμισμένο. Όταν η Λευκάδα και η Βόνιτσα διατηρούν ομάδες ανδρικές στην Γ΄ Εθνική κατηγορία και η Λευκάδα ομάδα γυναικών στην Α2 Εθνική κατηγορία, οι ομάδες των Ιωαννίνων βολοδέρνουν στην τοπική κατηγορία Α1 Εσκαβδέ. Την ώρα που εκατοντάδες παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ασχολούνται με το άθλημα του μπάσκετ σε όλα τα σωματεία της πόλης και στον οργανισμό νεολαίας και άθλησης του δήμου και μάλιστα με επιτυχίες και κατακτήσεις πρωταθλημάτων στις μικρές ηλικίες, που περιορίζονται όμως στα στενά γεωγραφικά πλαίσια της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ που επαναδραστηριοποιήθηκε στο χώρο του μπάσκετ εδώ και 5 χρόνια, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο φυτώριο ακαδημιών που απαριθμεί περισσότερα από 140 παιδιά και έχει κατακτήσει 2 φορές το πρωτάθλημα ΜΙΝΙ αγοριών στην Α1 Εσκαβδέ, ενώ παράλληλα διατηρεί ήδη στις τάξεις του ομάδα Γυναικών που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Α1 Εσκαβδέ.

 

Πιθανά αίτια της υποβάθμισης του Γιαννιώτικου μπάσκετ είναι:

* κατακερματισμός δυνάμεων σε παράγοντες και αθλητές
* κακώς εννοούμενα συλλογικά συμφέροντα
* έλλειψη υποδομών στην περιοχή μας (1 μόνο κλειστό γυμναστήριο)
* μη σοβαρές ενωτικές προσπάθειες μέχρι σήμερα
* έλλειψη βοήθειας από τοπικούς φορείς και από ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν

Σήμερα όμως, ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των βετεράνων καλαθοσφαιριστών, ξεκινάει μια ανατροπή για το Γιαννιώτικο μπάσκετ. Σε αυτή την προσπάθεια οι πόρτες και του μπασκετικού ΠΑΣ είναι ανοιχτές για όλους.

Πίστη μας είναι ότι με την συμπαράσταση όλων σας, θα φέρουμε την αναγέννηση του μπάσκετ στην περιοχή και πως όχι σε μακρύ χρονικό ορίζοντα όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ, και είμαστε τόσοι πολλοί που κατακλύσαμε την αίθουσα, θα μπορούμε με χαρά και υπερηφάνεια να λέμε: ‘Ήμασταν και εμείς εκεί την ώρα που άρχιζε η μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αναβάθμιση του μπάσκετ της πόλης μας.

 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι βετεράνοι οι οποίοι ηγούνται της προσπάθειας από τον κ. Δολιώτη που προσφώνησε τους βετεράνους:

* Τον Σάκη Τζαλαλή που είναι πρόεδρος των Ελλήνων Βετεράνων καλαθοσφαιριστών Ελλάδας, ο οποίος αγωνίστηκε σε ΓΕΙ, ΑΓΣΙ, Κρόνο, Παγκράτι, Νήαρ Ήστ και Έσπερο.
- Τον Γιάννη Παπαδόπουλο ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της ΓΕΙ, του ΑΓΣΙ, της Νήαρ Ήστ και του Σπόρτινγκ.
- Τον Γιώργο Παπλιάκο ο οποίος αγωνίστηκε σε ΑΟ Ζωγράφου και ΑΓΣΙ,
- Τον Δημήτρη Κυριαζικίδη, παλαίμαχο διαιτητή ο οποίος αγωνίστηκε στον Γυμναστικός Λάρισας και τον ΑΓΣΙ.
- Τον Χαράλαμπο Φόρη παλαίμαχο του ΑΓΣΙ.
- Τον Κώστα Αλεξίου, παλαίμαχο διαιτητή και παίκτη των ΑΟ Σερρών και ΓΕΙ.
Επίσης στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν και οι παράγοντες του Ερασιτέχνη, Α. Δολιώτης, Νίκος Μπαράτσας, έφορος του τμήματος και ο Κώστας Αναστασίου.
* Στη συνέχεια εκ μέρους τους μίλησαν οι Γιώργος Παπλιάκος, Γιάννης Παπαδόπουλος και Σάκης Τζαλαλής οι οποίοι ανέφεραν:


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΛΙΑΚΟΣ

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί αθλητές και αθλήτριες.

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη σημερινή μας εκδήλωση.

Θα προσπαθήσω να μην σας κουράσω και με συντομία να σας δώσω το στίγμα της κίνησης μας και το λόγο για τον οποίο έγινε αυτή.

Εμείς μια ομάδα βετεράνων αθλητών του μπάσκετ της πόλης μας, όπως και πολλοί άνθρωποι του μπάσκετ και του αθλητισμού γενικά, διαπιστώσαμε ότι εδώ και πολλά χρόνια το άθλημα στα Γιάννενα βρίσκεται σε μαρασμό.

- Δεν είναι δυνατόν πριν από 25 χρόνια να υπήρχε ομάδα στη Β΄ Εθνική κατηγορία (σημερινή Α2) και τώρα να έχουμε ομάδες μόνο στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Σ.Κ.Β.Δ.Ε. Βέβαια οφείλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια έγινε μία σημαντική προσπάθεια της ομάδας του ΚΡΟΝΟΥ Ιωαννίνων η οποία είχε παρουσία στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, αλλά χωρίς συνέχεια.

- Δεν είναι δυνατόν πόλεις με μόλις το 1/10 του πληθυσμού της πόλης μας να έχουν ομάδες στη Γ΄ Εθνική, (Βόνιτσα, Λευκάδα), (να σημειώσω εδώ ότι η Λευκάδα έχει πολλές πιθανότητες για την άνοδο στη Β΄ Εθνική), καθώς και πόλεις με σαφώς λιγότερο πληθυσμό από μας να έχουν ομάδες στην Α1΄ Εθνική κατηγορία και στη Β΄ και Γ΄ Εθνική, ταυτόχρονα. ( π.χ. Τρίκαλα).

- Δεν είναι δυνατόν οι ομάδες μπάσκετ της πόλης μας με εκατοντάδες παιδιά στις ακαδημίες μπάσκετ να μην έχουν αναδείξει, εδώ και χρόνια, κάποιον αθλητή ο οποίος να μπορέσει να αγωνιστεί με αξιώσεις σε ομάδα Εθνικής Κατηγορίας υψηλού επιπέδου, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

- Δεν είναι δυνατόν στα Γιάννενα των 150.000 και πλέον κατοίκων να υπάρχει μόνο ένα κλειστό γυμναστήριο (Ε.Α.Ν.Κ.Ι.) το οποίο να ασφυκτιά προσπαθώντας να στεγάσει όλα τα ομαδικά αθλήματα της πόλης μας.

Επιπλέον διαπιστώσαμε την δίψα του κόσμου να δει μπάσκετ επιπέδου, με αφορμή των αγώνα των Βετεράνων Ιωαννίνων με τους Βετεράνους Ελλάδας προς τιμή του μεγάλου Φραγκίσκου Αλβέρτη, όπου μετά από πολλά χρόνια το Κλειστό Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας ήταν ασφυκτικά γεμάτο, η δε συμμετοχή του κόσμου εκπληκτική.

Η κίνηση μας αυτή δεν αποσκοπεί σε κάποιο προσωπικό όφελος, αλλά γίνεται με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη του μπάσκετ και γενικά του αθλητισμού στα Γιάννενα. Σε αυτή μας την κίνηση έχουμε κοντά μας και άλλους βετεράνους καλαθοσφαιριστές της πόλης μας, οι οποίοι και θα συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στην προώθηση της προσπάθειάς μας.

Οι στόχοι μας κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις, οι οποίες είναι:

α) Η αναβάθμιση της λειτουργίας των ακαδημιών με σκοπό τη σωστή εκμάθηση του μπάσκετ και την ανάδειξη των ντόπιων ταλέντων.

β) Οι ομάδες του ανδρικού (η οποία θα δημιουργηθεί) και του γυναικείου μπάσκετ, να σταθεροποιηθούν σε κάποια Εθνική Κατηγορία και αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις να φτάσουν μέχρι την ανώτερη κατηγορία (Α1) και

γ) Η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, το οποίο θα στεγάσει όλα τα τμήματα της ομάδας, για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία τους.

Με τα δεδομένα αυτά ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, συζητήσαμε μαζί τους και εκθέσαμε τις απόψεις μας, οι οποίες τους βρήκαν απόλυτα σύμφωνους. Μετά από αυτό προχωρήσαμε στην επικύρωση της συνεργασίας μας, για την οποία τους ευχαριστούμε.

Τίποτα δεν μπορεί να γίνει βέβαια χωρίς τη βοήθεια όλων των Γιαννιωτών που αγαπούν το μπάσκετ και τον αθλητισμό. Θέλουμε αυτή τη βοήθεια για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τα οράματά μας. Επίσης θέλουμε συνεργασία με όλες τις ομάδες μπάσκετ της πόλης μας γιατί πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αντίπαλοι μεταξύ μας αλλά υγιείς ανταγωνιστές με κοινό σκοπό.

Από την κίνησή μας αυτή δεν αποκλείουμε κανένα. ΄Ολοι είναι ευπρόσδεκτοι, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Με μία και μοναδική προϋπόθεση: κάθε ενέργειά μας να αποσκοπεί στην αναγέννηση του μπάσκετ και γενικά του αθλητισμού στην πόλη μας.

Σας Ευχαριστούμε για την παρουσία σας

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος τόνισε την τεράστια προσπάθεια του κ. Κ. Αναστασίου στις υποδομές με τα 140 παιδιά που δραστηριοποιούνται στο τμήμα μπάσκετ , ενώ έκανε γνωστούς τους αγωνιστικούς στόχους της προσπάθειας που είναι οι εξής:
- Να μεγαλώσουν ποσοτικά και να βελτιώσουν ποιοτικά τις ακαδημίες για να επανδρωθεί ο σύλλογος.

- Δημιουργία ανδρικής και γυναικείας ομάδας - βιτρίνα για την πόλη. Σε εύλογο χρονικό διάστημα να γίνει το μεγάλο βήμα για να φτάσει στις εθνικές κατηγορίες .
Τα παραπάνω, χρειάζονται υπομονή και συνεχή προσπάθεια και γνώση, πράγματα που το παραπάνω σχήμα διαθέτουν. Επίσης για να γίνουν εφικτά θα χρειαστεί ηθική και οικονομική βοήθεια από όλους.

Αναλυτικά η ομιλία του:

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εγώ για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση.

Θα αναφέρω με πολύ λίγα λόγια τους αγωνιστικούς στόχους αυτής της πρωτοβουλίας.

Το πρώτο που πρέπει να επισημάνω είναι η τεράστια προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τον κ. Αναστασίου και τους προπονητές της ομάδας του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, για να δημιουργηθεί μια αξιόλογη υποδομή που αριθμεί 140 παιδιά σήμερα.

Για όλους εμάς, πρώτος στόχος είναι να μεγαλώσουμε τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά αυτή την Ακαδημία Μπάσκετ.

Πιστεύουμε ότι απ΄αυτά τα παιδιά θα προέλθουν οι μεγάλοι αθλητές που θα επανδρώσουν τον σύλλογο στο μέλλον και θα γίνουν οι στυλοβάτες του.

Δεύτερος μεγάλος στόχος μας είναι η δημιουργία ισχυρής ανδρικής και γυναικείας ομάδας, οι οποίες θα είναι οι βιτρίνες του συλλόγου.

Προσδοκούμε ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και κάνοντας κάθε χρόνο ένα βήμα παραπάνω να βρεθούν οι ομάδες μας σε εθνικές κατηγορίες και φιλοδοξία μας είναι να πρωταγωνιστήσουν σε αυτές.

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή την χρονική στιγμή καμία ομάδα της πόλης μας δεν αγωνίζεται σε εθνική κατηγορία, παρά μόνο σε τοπικά πρωταθλήματα της Β.Δ. Ελλάδος.

Αυτό βέβαια απαιτεί υπομονή, συνεχή προσπάθεια και γνώση και επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι αυτό το διοικητικό σχήμα τα διαθέτει.

Τελειώνοντας θα ΄θελα να απευθυνθώ στους ανθρώπους της πόλης που γνωρίζουν την πορεία μας μέσα στο χρόνο, να στηρίξουν τις προσπάθειές μας τόσο ηθικά όσο και οικονομικά παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Και θα παρακαλούσαμε όσους δεν μας γνωρίζουν, να παρακολουθούν την πορεία της ομάδας μας, έτσι ώστε αν πεισθούν στο μέλλον ότι αξίζει πραγματικά, τότε να μας στηρίξουν και αυτοί με τη σειρά τους.

Σας ευχαριστώ πολύ

 

 

ΣΑΚΗΣ ΤΖΑΛΑΛΗΣ

«Έχουμε στο μυαλό μας, κάτι πρωτοποριακό ώστε να βγει το Γιαννιώτικο μπάσκετ από τη αφάνεια και γι αυτό σας καλούμε όλους να συμπαρασταθείτε. Θα προσπαθήσουμε μέσα από το χρόνο να καταφέρουμε η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα να παίξει στις επαγγελματικές κατηγορίες, θα οργανώσουμε καμπ με κορυφαίους Έλληνες και Διεθνείς μπασκετμπολίστες, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ακόμα θα προχωρήσουμε στη δημιουργία υποδομής. Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΣ και η διοίκηση μας πρόσφεραν πέντε στρέμματα στις εγκαταστάσεις του Σταυρακίου για να αναπτύξουμε τη δραστηριότητα του μπάσκετ και θα φροντίσουμε να τα αξιοποιήσουμε. Αν σας έχουμε όλους δίπλα μας θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε όλοι περήφανοι γι αυτό».

 

Η εκδήλωση συνέντευξη τύπου έκλεισε με ερωτήσεις δημοσιογράφων που απαντήθηκαν και παράθεση μπουφέ από τη διοίκηση του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και τους βετεράνους.